10 gode sparetips

Herunder får du 10 tips og tilgange til at forbedre din økonomi. Du kan også se videoen til højre for 3 gode råd til at komme i gang med at forbedre din økonomi. Husk du behøver ikke at gøre det hele på en gang. Små skridt kan også gøre en forskel.

1. Læg et budget

Det er en god ide at finde ud af, hvad man bruger sine penge på. Et budgetoverblik kan også hjælpe dig til at finde steder, hvor du kan spare penge i fremtiden. Du kan finde et budgetskema her eller prøv at downloade Spiir App på din mobil.

2. Madplan

Lav en madplan.

 

Hvis du ved, hvad du skal spise i løbet af ugen, kan du spare penge. Du køber mindre ind i løbet af ugen, og du får brugt flere af de varer, du har købt ind. Med en madplan kan det også være nemmere at undgå at falde i take-out fælden.

3. Food prepping

Det kan hurtigt blive dyrt at skulle købe frokost eller kaffe på cafeer eller i kantinen. Det samme kan pizza og burger efter en nat i byen. Du kan spare mange penge ved selv at tage kaffe eller frokosten med i tasken eller have en frysepizza og chips klar til søndag eftermiddag. Så undgår du take-out fælden.

4. Hav pengene kontant

Har du nemt ved at bruge betalingskortet, kan det at hæve kontanter give dig et meget håndgribelig overblik over, hvor mange penge du har at bruge på madindkøb, byturen eller til den nye vinterjakke.

5. Gå eller cykl

Kan du cykle på studiet i stedet for at tage bussen eller metroen? Og i stedet for at bestille en taxi hjem fra byen gå til det nærmeste tog? Der kan være penge at spare de sene nattetimer.

6. Køb/sælg/lån brugte studiebøger og andet

Semesterstart kan være en dyr oplevelse, men der er masser af muligheder for at mindske omkostningerne ved at købe dine studiebøger brugte eller sælge dem, du selv er færdig med at bruge.

 

Helt generelt er der penge at spare ved at købe brugt til indretning, tøj mm. og der findes en række rigtig gode genbrugsbutikker og online butikker (fx. www.pensum.dk for brugte studiebøger, app’en Trendsales for tøj, www.dba.dk for alt muligt, og der er også mange køb/salg/bytte-Facebookgrupper).  Og så er det også godt for miljøet at købe brugt!

7. Se efter studierabatter

Mange steder tilbyder billigere priser ved fremvisning af studiekort, også i udlandet. Så hold øje og se om de lokale butikker og events har særtilbud, du kan benytte dig af.

8. Kan du låne i stedet for at købe?

Om det er en ny kjole til familiefødselsdag, et nyt spil til x-boksen eller højtaler til festen, så kan du måske låne af en ven eller leje, i stedet for at skulle købe nyt. Dine venner vil sikkert også gerne prøve et andet spil, end de plejer. Og ellers prøv at se, hvad de har på dit lokale bibliotek.

 

9. Abonnement gennemgang

Pengene bliver automatisk trukket hver måned, så det er nemt at glemme, at de er der. Men med mange forskellige abonnementer kan det hurtigt blive dyrt. Se dine abonnementer igennem og vurder om du virkelig har behov for dem alle, – kan det f.eks. være okay med en streamingtjeneste i stedet for fire? Og får du brugt dit abonnement til fitnesscenteret, eller får du motion på anden vis?

 

10. Kig på din økonomi

Det kan være hårdt og svært at skulle se på sin økonomi, især hvis der er overtræk på kontoen. Det er dog vigtigt at følge med og vide, hvad man bruger sine penge på. Du behøver ikke at ændre det hele på en dag, men væn dig gerne til at tjekke din konto, så bliver det mindre grænseoverskridende med tiden.

 

35 39 71 97

srb@sr-bistand.dk

Søg hjælp hos os!

Vores rådgivning for studerende har åbent tirsdag-torsdag 16-19.

 

Derudover har vi åbent for socialrådgivning og retshjælp alle hverdage fra 10-12.30 og 13-15 (undtagen fredag, hvor vi lukker 14.30)

 

Ring til os på 35 39 71 97 eller skriv på srb@sr-bistand.dk – så vil en frivillig rådgiver kigge på din sag og hjælpe dig videre.

Komprimeret logo
Alliance for et bedre studieliv

‘Alliance for et bedre studieliv’ er et samarbejde mellem Frivilligcenter SR-Bistand, Ventilen, headspace og Studenterrådgivningen om gratis hjælp og rådgivning til studerende.

 

Ventilen – er for dig, der er 15-25 år, føler dig ensom og har lyst til at lære andre unge at kende. I lokalafdelinger rundt i landet giver unge frivillige et trygt rum, hvor unge, der føler sig ensomme, kan få nogle gode oplevelser med jævnaldrende og træne deres sociale færdigheder. Se mere på: ventilen.dk

 

headspace – er et gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år. Her er ingen problemer for store eller små, og du kan tale om alt fra selvværd, uddannelsestvivl og angst til destruktive tanker, præstationspres og kærestesorger. Se mere her: www.headspace.dk/

 

Studenterrådgivningen – yder gratis social- og psykologhjælp til studerende på videregående uddannelser. Se mere her: srg.dk